Våddragt eller tørdragt: Hvad virker bedst for dig?
Det er ikke et simpelt spørgsmål. Både våddragt og tørdragt er designet til at holde dig varm imens du er i vandet. De gør det dog på meget forskellige metoder. Som med de fleste valg af udstyr, kommer det helt an på hvordan du dykker, hvor du dykker og dine personlige præferencer. Hvilken en der bedst virker for dig, kommer an på dine unikke præferencer. Men her er nogle ting du burde overveje.

Trilaminat vs. neopren.
Hvis man kun tænker på varme og komfort, bliver det svært at slå en tørdragt. Som alle ved, så køler vandet en ned. Så snart du er i vandet, falder din kropstemperatur drastisk.
Men i en tørdragt rør din krop aldrig vandet. Den kommer kun i kontakt med luften i din dragt. Siden ens kropstemperatur falder 25 gange hurtigere i koldt vand end i kold luft,
er det til at gå ud fra at man forbliver varm i længere tid i en tørdragt.
Trilaminat tørdragter, så som Evertech Dry Breathable, har funktionen som en beskyttende skal der holder vandet ude. Trilaminat dragter har dog ingen indbygget isolering.
Din komfort ved dykket skal derfor reguleres med tykkelsen af din inder dragt. Jo koldere vandet, jo tykkere en inder dragt burde du tage i brug. Inder dragterne kan fås 2-delt i en overdel og bukse-kombo, eller som heldragt. Mængden af luft som du kommer i din dragt kan også være med til at justere isoleringen mod det kolde vand.
Man kan også vælge at anskaffe sig en tørdragt lavet af neopren. Neopren tørdragter så som Everdry 4 og Exodry tilbyder en komfort, fleksibilitet og pasform som er lidt mindende
en våddragt men med vandtætheden fra en tørdragt. Neoprenen i sådan en tørdragt er med til at isolere fra det kolde vand. Man kan derfor nøjes med lidt tyndere inder dragter.
Begge af disse dragter har en lækker pasform, tilbyder ude mærket fleksibilitet og sidst men ikke mindst, holder kropsvarmen inde og koldt vand ude.
Hvis du skulle beslutte dig for at en tørdragt er noget for dig, så tjek vores anden artikel ud som går lidt mere i dybden med optimering af komfort og ydelse i en tørdragt.

Tørdragts dykning
Hvis du allerede kikker på våd og tørdragter, er der gode chancer for du er en koldvands dykker. Så du overvejer nok en tørdragt eller 7mm våddragt så som vores
Everflex 7/5mm.
våddragter er lavet af neopren gummi. Et skumgummi med lukkede celler som fanger millioner af små gasbobler i sin struktur.
Når du hopper ned i en våddragt begynder dine 37,5°C kropstemperatur at opvarme gas boblerne i neopren som fungere som isolering. Dette kombineret med en tæt og forseglende pasform minimerer mængden af vand som kommer ind igennem dragten, er hvad der holder din krops temperatur inde i dragten.
For at dragten kan gøre hvad den er lavet til, skal den sidde som var den et ekstra lag hud. Den skal også have syninger, forseglinger og lynlåse som minimere vand penetrationen.
Fordi 7mm neopren er forholdsvist tykt materiale, skal den kunne strækkes. Jo mere fleksibelt dragten er, jo nemmere er den at hoppe ned i, jo mere komfortabelt er den at have på og jo mere bevægelsesfrihed får du i den. Når alle parameterener på plads, er dygning i en våddragt et godt valg for dykkere der føler sig mere forbundet til undervands-
verdenen når de er lige så våde som deres omgivelser.
Våddragt dame
Våddragt Herre
Våddragt børn

Våddragt 3mm
Våddragt 5mm
Våddragt 7mm
Våddragt shorty

En anden mulighed som er værd at overveje.
Der findes en dragt som samler det bedste fra begge verdener. Dens koncept er simpelt: Kombinere den tætsiddende pasform fra en våddragt med en horisontal tørdragts lynlås
og nogle forseglende elementer af en tørdragt. Ved at gøre dette, kommer man af med tørdragtens omfang og vandmodstand, sammentidligt med at man minimerer varmetabet til vandet
som er uundgåeligt i en våddragt. Mere våd end en tørdragt, mene mere tørt end en våddragt. Med andre ord, en semi-tør dragt ligesom NovaScotia 7.5mm.
Hvad skal man så vælge? Det hele kommer an på dine personlige præferencer, din dykkerstil, og muligvis også dit budget. Tørdragter optager de højeste pladser på prisskalaen,
våddragter de laveste og semi-dry ligger lige ind i mellem.
uanset hvilken form for beskyttelse mod elementerne du vælger, så kan du ikke lave et tab på at vælge en dykkerdragt fra SCUBAPRO.