Udstyrsguide til den nye dykker
Er du faret vild i udstyrsjunglen..?
Dykkerudstyr er obligatorisk for, at vi kan begå os under havets overflade! I hvert fald hvis vi skal opholde os dernede, i mere end blot et par minutter af gangen.
Som ny dykker, i en helt ny verden, kan det af og til være svært at følge med, når snakken falder på udstyr. Det er ganske forståeligt! Dykning og især dykkerudstyr er omsværmet af synonymer.. – Altså brugen af flere ord for samme. I dette indlæg, vil vi søge, at komme med en udstyrsordbog, så du har lettere ved, at begå dig i denne nye verden..
1. VÅDDRAGT, NEOPRENDRAGT, STREAMER, SHORTY
Som dykker kan man ikke undgå, at stifte bekendtskab med en våddragt. Men har du nogensinde tænkt over, hvor mange forskellige termer for “våddragt” der findes? Nogle steder går den under navnet neoprendragt, grundet dens materiale. Andre steder, typisk sydpå, går den under navnet “wetty”, som en slags slang for dens engelske navn “wet suit”. Måske du er støt på en Definition Shorty eller en Shorty – Begge er våddragter! Den ene lang (Definition), den anden kort (Shorty). Ligegyldigt hvad du ender med at kalde din våddragt, så ændre det ikke på, at den er essentiel for varme og beskyttelse, langt de fleste steder i verden.
2. BCD, BC, VEST, BUOYANCY CONTROL DEVICE, BUOYANCY COMPENSATOR
De fleste steder i verden, refereres til vesten enten som BCD eller BC – Begge forkortelse for Buoyancy Control Device, og det ligger i navnet, at dette stykke udstyr er nødvendigt i henhold til, at styre sin opdrift. Med træning vil BCD’en hjælpe dig til at ligge helt neutral i vandet, enten ved at øge eller reducere mængden af luft i vestens blære. Foruden opdriften tjener BCD’en et andet, meget vigtigt formål, nemlig at fastholde flasken på din ryg, som et alternativ for, at bære flasken under armen.. De fleste bruger også vesten som fastgørelsespunkt for ekstraudstyr som lygter og kompas, ligesom nogle BCD’er endda kan rumme bly.
3. REGULATOR: 1. TRIN, 2. TRIN, ALTERNATIV LUFTKILE
Mens de fleste dykkere kun har hørt udtrykket “Regulatorsættet” i forbindelse med deres kursus, kan andre måske mindes instruktørens;
“Husk nu støvhætten på jeres 1. trin..”
Denne del af udstyrssamlingen er essentiel, og direkte livsoprettende. Regulatoren leverer din luft, og det er væsentligt, at kende de forskellige dele. 1. trinnet monteres direkte på flaskens ventil, og herfra forgrenes luften, til de nødvendige kilder. Undervejs reduceres trykket, fra højtryk i flasken, til et omgivende tryk, som du kan trække vejret fra. 2. trinnet, eller det primære andet trin, er det mundstykke hvorfra du får din luft.
Er udtrykket “Alternativ luftkilde” nyt for dig? – Så skyldes det nok, at din instruktør brugte termen “Octopus“. Octopussen er din reserveluftkilde, som altid er til rådighed, hvis din makker skulle komme i luftproblemer. Nogle steder sydpå bruges udtryk som “Occy” eller “Buddy regulator” på samme vis, som brugen af ordet “Octopus”. Ligemeget hvad du kalder dit alternative 2. trin, så forventes det verden over, at den markeres med en tydelig gul farve og placeres i brystregionen.
4. INSTRUMENTER: MANOMETER, SPG, COMPUTER, CONSOL
En ganske nødvendig del af et regulatorsæt – Næsten ligeså vigtigt som 1. og 2. trin – er et manometer. Manometeret viser hvor meget tryk der er tilbage på flasken. Nogle steder refereres til manometeret som SPG, efter dens engelske navn Submersible Pressure Gauge.
En dykkercomputer er et fantastisk værktøj, som hjælper dig til et sikkert dyk. Computeren kommer i mange afskygninger. Det mest normale er, at bære sin computer på håndledet eller i en Consol. En Consol er en integration af typisk manometer, computer og til tider også kompas. Det nyeste nye på dykkermarkedet er computere med indbygget elektronisk kompas og luftintegration med en elektronisk transmitter.
5. VÆGTE, BLY, BLYBÆLTE, INTEGRERET VÆGTSYSTEM
Hvem har nogensinde hoppet i vandet, med scubaudstyr, uden bly, og stadig formået at komme under med hovedet..? Det er tæt på at være en umulig opgave!
Nogle dykkere foretrækker at bære blyet på et bælte, mens andre foretrækker at bruge en BCD med integrerede blylommer, som holder blyet på kroppen, og stadig besidder en dump-funktion. Stort set ALLE dykkere behøver ekstra vægt for at dykke, men det er helt op til den enkelte, om det bæres på et blybælte eller i BCD’en.
6. MASKE, SNORKEL, FINNER
Hvem finder glæde i, at dykke, uden at være i stand til, at se hvad der er rundt om en? Sikkert ikke nogle, og efter som det menneskelige øje, ikke er bygget til, at se under vandet, er dykkermasken en genial opfindelse.. Dykkermasker kommer i mange forskellige former, farver og størrelser, og hvis du først én gang har prøvet at dykke med en maske der ikke passer, så kender du bestemt glæden i, at have en personlig dykkermaske.
Hvorfor skal vi egentlig have en snorkel? – Et spørgsmål der med garanti bliver stillet, på hvert eneste Open Water Diver kursus! Og svaret er simpelt.. Sikkerhedsudstyr! Ud over at bidrage med sikkerhed, giver snorklen dig mulighed for, at spare på luften i flasken, når du ligger i overfladen før og efter dykket. Skulle man komme til overfladen uden luft i flasken, kan man snorkle tilbage til sikkerhed.
Finnerne er vigtige, ikke blot for at komme fremad, men også for at kontrollere dine bevægelser og holde dig på ret køl under dit dyk. Og en bonusfordel, med forskellige farver finner, har du lettere ved at genkende folk fra hinanden under vand.
En basisk forståelse af dykkerudstyr, og ikke mindst terminologien der bruges rundt omkring i verden, er guld værd. Hvis du vil være en endnu større udstyrsekspert, så anbefaler vi, at du kigger nærmere på PADI Equipment Specialist kurset.
Er du på udkig efter dit første stykke dykkerudstyr? Tag et kig på vores webshop, eller besøg vores butik i Odense.