Gratis fragt over 499 kr
Trustpilot
Trustpilot: Fremragende anmeldelser
Fortrydelsesret
dages returret
Kalender

Dykkerens Superkraft - Den Mammaliske Dykkerefleks

Oprettet d.

Dykkerens Superkraft - Den Mammaliske Dykkerefleks

Nogensinde hørt om den mammaliske dykerefleks? Det lyder som noget, en superhelt måske vil have, men det er faktisk en helt naturlig reaktion, din krop har på koldt vand, og det hjælper dig med at kunne være under vandet i længere tid.

Denne dykerefleks er ikke kun begrænset til os mennesker - vandlevende pattedyr som delfiner, sæler og oddere bruger den hele tiden! Du vil endda finde den hos pingviner og selvfølgelig os mennesker.

Hvordan aktiverer vi så denne superkraft? Det er ret simpelt, faktisk. Vandet skal være koldere end 21°C, og det skal komme i kontakt med dit ansigt. Når dette sker, sender de sensitive nerver i vores næsehule et signal til vores hjerne om at aktivere dykerefleksen. Herefter kan op til tre bemærkelsesværdige ting ske:

  1. Dit hjerte begynder at slå langsommere - faktisk kan det falde med 10 til 25 procent! Det lyder dramatisk, men det er ikke noget i forhold til sæler, der kan opleve en hjertefrekvens, der falder fra 125 slag i minuttet til blot 10!

  2. Blodforsyningen til dine arme og ben begrænses. Det betyder, at du kan begynde at føle, at dine fingre og tæer bliver følelsesløse.

  3. Ved ekstremt dybe dyk kan kroppen tillade væske at flyde frit gennem brysthulen, hvilket hjælper med at holde trykket jævnt fordelt, så dine organer ikke bliver klemt.

Selvom jeg aldrig har foretaget et videnskabeligt eksperiment med dette, er jeg overbevist om, at jeg ville opleve et fald i min hjertefrekvens, hvis jeg dykkede mit ansigt ned i koldt vand. Og det er ikke kun brugbart under vandet. Har du nogensinde prøvet at sprøjte koldt vand i ansigtet for at vågne op eller slappe af? Det er dykker-refleksen i aktion!


Vi bruger faktisk og denne dykker-refleks i vores uddannelse af veteran dykkere - Disse krigs veteraner opdager lyn hurtigt og der sker noget i deres sindelag, så snart de får hovedet under vand. Udtaler Jan Laurenbor Olsen som er chef instruktør for veteranskolen. 

 

Så næste gang du hopper i det kolde vand, husk på din indbyggede superkraft. Videnskaben er ikke kun fascinerende - den har også praktiske fordele for os dykkere.