Gratis fragt over 499 kr
Trustpilot
Trustpilot: Fremragende anmeldelser
Fortrydelsesret
dages returret
Kalender

Dykning og højt luftforbrug

Oprettet d.

Sådan forbedrer du din luftforbrug under vandet

Det er aldrig sjovt, når dit dyk bliver afbrudt, fordi din dykkermakkers luft er ved at slippe op. Det er endnu mindre sjovt, når du er den dykkermakker. Vil du gerne have din luft til at vare en time eller mere? Læs videre for at få de tricks, som de bedste dykkere bruger.

Først og fremmest skal du huske, hvad det betyder at få din luft til at vare. Du behøver ikke nødvendigvis, at den skal vare en time, alt hvad du behøver, er at nå dine dekompressionsgrænser. For eksempel er det kun 40 minutter for et dyk på 20 meter (i henhold til PADI's RDP). Det er måske ikke muligt at nå nogle af disse grænser, men det giver dig et tal at stræbe efter.

Dernæst, husk at føre regnskab med dit luftforbrug i din logbog. Selvom du ikke tager din logbog med dig, er det svært at huske alle dine start- og slutnumre i hovedet på en dag med flere dyk. Tag noget med at skrive på, for det er umuligt at vurdere din fremgang uden en form for skriftlig registrering. Dykkercomputere gør det nemt i dag, da de holder styr på din dykketid.

Så nu har du et mål og en oversigt over din fremgang, her er nogle tips til at forbedre dine tal!

Slap af. Dykning er sjovt. Du bør aldrig være anspændt eller slide dig selv op under et dyk.

Hold din vejrtrækning regelmæssig. Det lyder åbenlyst, men konstant vejrtrækning forbedrer dit luftforbrug. Prøv at være opmærksom, hvis du nogensinde trækker vejret for hurtigt, og mind dig selv om at trække vejret langsomt, tæl dine vejrtrækninger om nødvendigt (ind-2-3-4, ud-2-3-4-5-6-...).

Regelmæssig motion. Jeg kunne liste alle fordelene ved dette, men vi er interesserede i luftforbrug. Enkelt og simpelt, jo mere i form du er, desto bedre udnytter din krop ilt, og desto mere kræver det at få dig forpustet.

Stop med at ryge. Hvis vi ser bort fra, at det højst sandsynligt vil slå dig ihjel, så påvirker rygning også dit luftforbrug. Rygning ødelægger dine lunger, hvilket er skidt for luftforbruget.

Yoga / Meditation. Dykning bliver allerede sammenlignet med meditation under havet. Jeg er ikke i tvivl om, at en stor del af det skyldes at høre din vejrtrækning gennem regulatorn, hvilket gør dig opmærksom på din vejrtrækning. At have en regelmæssig yoga- og/eller meditationspraksis lærer dig opmærksom vejrtrækning. Hvem ved, det kan gøre dig endnu mere glad for dykning. (som om det var muligt!)

Brug snorkel på overfladen. Uanset om du svømmer hen til en bøje eller bare venter på, at din dykkermakker kommer ud af båden, så skift til snorklen. Der er ingen grund til at bruge kostbar luft, når der er masser af det over bølgerne.

Opnå neutral opdrift. Korrekt afvejning holder din krop vandret, reducerer modstanden og sænker luftforbruget.

Brug en eller flere af disse tips, der passer til dig, for at forbedre dit luftforbrug og maksimere din bundtid!

Tag regelmessigt på dykkertur med Odense dykkerklub, så falder dit luftforbrug helt sikkert.